Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

Únava nehrozí jen na jaře: Jak ji účinně řešit?

Ačkoli všichni známe pojem „jarní únava“, tento stav vás může postihnout během celého roku. Co to vlastně únava je a co se s ní dá dělat? Pojďte s ní zatočit.

52

Co je únava

Únavu můžeme rozdělit na dvě dominantní spektra projevů – na únavu psychickou a fyzickou.

Fyzická únava se projevuje celkovými pocity ospalosti a malátnosti, postižený udává nedostatek energie. Z konkrétnějších symptomů se udává svalová slabost, bolest či ztuhlost svalů, a vyšší sklon ke svalovým křečím.

Únava s sebou po psychické stránce může nést potíže se soustředěním, roztržitost, pokles výkonnosti, podrážděnost a asociálnost.

Kde se bere chronická únava

Ojedinělé symptomy by pacient neměl brát na lehkou váhu. Pokud budeme tělo systematicky a dlouhodobě přetěžovat, rozvinout se může až únavový syndrom.

Chronická únava se pak projevuje potížemi se spánkem, bušením srdce, bolestmi kloubů, svalovým napětím či zažívacími obtížemi. Jedinec trpí nechutenstvím, může se objevit také třes nebo zvýšená teplota.

Chronická únava se propisuje i do psychické kondice, řada postižených udává potíže s pamětí, celkové vyčerpání či roztržitost.

Jak řešit únavu

Při ojedinělých projevech se není potřeba hned zneklidňovat. Únava čas od času postihuje každého z nás. Příčiny únavy pocházejí z celého spektra důvodů. Těmi nejběžnějšími jsou nadměrné vypětí, nedostatek spánku, ale i nedostatek pohybu, stejně tak ale k únavě mohou přispět sezónní změny (obvyklá jarní únava) či nepřiměřené stravování.

Boj s únavou tak kopíruje zásady správné životosprávy, které bychom v ideálním případě měli dodržovat permanentně. To znamená v první řadě přiměřeně spát

Zdravý člověk potřebuje asi 7 až 8 hodin spánku denně. Podstatné je nepřetěžovat se prací a kompenzovat duševní zátěž odpočinkem. Věnujte se aktivitám, které vás těší, setkávejte se s přáteli, poslouchejte hudbu nebo čtěte knihy.

A pozor, zapomínat bychom neměli ani na aktivní trávení volného času. Do každodenní rutiny bychom tak měli zařadit nejméně 2,5 hodiny mírně intenzivního aerobního cvičení týdně.

Jste to, co jíte

Neméně důležité je ale i „naordinovat“ si správný jídelníček. Vynechte hlavně tučná a nadměrně těžká jídla a potraviny s vysokým glykemickým indexem.

Vynikající pomocí při únavě jsou i bylinky. Známým rostlinným „životabudičem“ je například kotvičník zemní, známý také pod latinským označením Tribulus Terrestris. Tato bylina pochází z Číny a jedná se o tradiční součást lidového léčitelství.

Pozoruhodný efekt tohoto zeleného „pokladu“ se postupně naučila využívat i západní medicína. Nejčastěji se uplatňuje ve formě doplňků stravy.

Co dokáže kotvičník v tabletách od Great Health

Výhodou kotvičníku zpracovaného touto formou je především maximální jednoduchost užívání. Konkrétně v případě Kotvičníku zemního od značky Great Health stačí podat 3 tobolky denně. Dávkování je shodné pro muže i ženy.

V přípravku je obsažen extrakt kotvičníku zemního s podílem 90 % saponinů. Pouhá jedna kapsle obsahuje vysoký podíl extraktu, a to konkrétně 500 mg.

Díky tomu nabízí kotvičník v tomto podání široké spektrum benefitů. V první řadě může podpořit normální funkci močové soustavy a pohlavních orgánů. Dále podporuje tělový a svalový tonus a dodává organismu energii. 

Tato bylina pomáhá udržovat normální funkci kardiovaskulárního systému, posiluje přirozenou obranyschopnost a imunitní systém a přispívá k normální činnosti nervové soustavy. Stará se o normální činnost dýchacího a reprodukčního systému. Zajišťuje i zdraví úst a dásní a normální stav pokožky.

Obrázek kotvičník zemní 2+1 zdarma