Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

B-Komplex: "Béčko" zlikviduje únavu a vylepší pleť

B-komplex je důležitý pro správnou funkčnost lidského organismu. V čem konkrétně? Co si můžete představit po pojmem B-Komplex? Které vitamíny se pod tímto názvem skrývají? A kdy byste je měli doplňovat?

18

Co je B-komplex

Termínem B-komplex označujeme skupinu 8 vitamínů B. Jedná se o vitamíny B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (kyselina listová) a B12 (kobalamin).

Byť každý z nich plní v těle specifickou funkci, lze říci, že fungují převážně komplexně. Jedná se o vitamíny rozpustné ve vodě, které si lidský organismus kromě B12 nedokáže uložit. K vylučování „béčka“ dochází močí.

Proto je nutné všechny tyto složky pravidelně doplňovat, a to nejlépe hromadně právě formou B-komplexu. V první řadě byste se měli zaměřit na jejich přísun ze stravy. Klíčovým zdrojem jsou kvasnice, maso, sýry, celozrnné obiloviny (také jáhly), luštěniny a ořechy.

Jaké má účinky B-komplex

Klíčové jsou tyto vitamíny především pro správnou činnost mozku a srdce. Stejně tak se účastní metabolických procesů, při nichž dochází k výměně energie. Svůj podíl mají i na kvalitním fungování imunitního systému.

  • B1 (thiamin) – má vliv na nervový systém a srdce a na dostatek energie
  • B2 (riboflavin) – je důležitý pro zdraví kůže, očí a správnou funkci nervové soustavy a energetického metabolismu
  • B3 (niacin) – přispívá k normálnímu energetickému metabolismu a normální činnosti nervové soustavy
  • B5 (kyselina pantothenová) – napomáhá snížit únavu a vyčerpání
  • B6 (pyridoxin) – zajišťuje normální funkci centrálního nervového systému a produkci červených krvinek a protilátek, ovlivňuje i stav kůže
  • B7 (biotin) – zásadní je pro kvalitu vlasů, nehtů a pokožky
  • B9 (folát) – potřebný je pro buněčné dělení a tvorbu DNA
  • B12 (cobalamin) – účastní se tvorby červených krvinek

 

 

Kdo a proč by měl B-komplex doplňovat

Doporučováno bývá podávání B-komplexu u lidí, kteří se cítí být unavení a potřebují komplexně podpořit své psychické zdraví. Při nedostatku vitamínu B se můžete cítit unavení a podráždění či trpět nespavostí. V krajním případě může dojít i k rozvoji deprese.

Typickými ohroženými skupinami jsou z hlediska nedostatku „béčka“ především senioři, těhotné a kojící ženy a také ti, kteří konzumují pouze veganskou a vegetariánskou stravu. Na vyšší přísun těchto vitamínů by měli dbát i lidé procházející zvýšenou fyzickou zátěží.

Jak užívat B-komplex

Přirozená strava nemusí být dostačující, proto je vhodné uchýlit se k výživovým doplňkům. Někteří uživatelé z nich mají obavy. Ty ale nejsou na místě.

Vzhledem k tomu, že se jedná o vitamíny rozpustné ve vodě, není téměř možné se jimi předávkovat. Dodržovat doporučené dávkování výrobcem je však na místě. Při vyšších dávkách může dojít k nežádoucím účinkům, jako je pálení žáhy a nevolnost, případně ke kožním projevům (zarudnutí kůže a výskyt kopřivky).

Doporučená denní dávka vypadá následovně:

  • B1 (thiamin) – 1,1 až 1,2 mg
  • B2 (riboflavin) – 1,1 až 1,3 mg
  • B3 (niacin) – 14 až 16 mg
  • B5 (kyselina pantothenová) – 5 mg
  • B6 (pyridoxin) – 1,2 až 1,3 mg
  • B7 (biotin) – 30 mg
  • B9 (folát) – 400 mg
  • B12 (cobalamin) – 2,4 mg

 

 

Doplňte vitamín skupiny B díky Golden Nature

Golden Nature B-komplex je produktem vyrobeným v České republice a založeným na ryze přírodní bázi.

Doplněk stravy je postaven na jedinečné patentované formuli. Ta je koncipována na interakci kvasinkových buněk s komplexem vitamínů B. Právě neaktivní kvasnicový komplex Lalmin® zajišťuje vysokou vstřebatelnost a využitelnost organismem.

Vašemu tělu tak Golden Nature B-komplex poskytne skutečně komplexní pokrytí veškerých potřeb díky přísunu celé škály vitamínů B. A to v pouhé jediné kapsli denně. Tu je potřeba vždy zapít dostatečným množstvím tekutiny. Vyhněte se kombinování s alkoholem. V balení je celkem 100 tobolek.

Vzhledem k čistě rostlinnému původu všech složek je přípravek vhodný i pro vegany. K zakoupení je tento produkt na e-shopu Vitaminov.cz.

2321_b-komplex-golden-nature