Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

Ginkgo biloba: Zdraví z dávných časů

Ginkgo biloba je pravým rostlinným pokladem starým už stovky milionů let. K čemu ho lze využít a o co se vlastně jedná? A jaké příznivé účinky přináší?

Ginkgo biloba 1

Co je ginkgo biloba

Ginkgo biloba, česky jinan dvoulaločný, je opadavý strom. Patří do čeledi jinanovitých, která náleží do prastarého řádu jinanotvarých. Řád je zastoupen právě pouze touto jedinou čeledí.

Jinan je především charakteristický svým stářím. Poprvé se rostliny tomuto stromu podobné objevily patrně v období asi před 300 až 270 miliony let. Statný strom může dorůst výšky a 30 až 40 metrů a vyznačuje se rozložitou korunou.

Jinan dvoulaločný je rovněž proslulý značnou dlouhověkostí. Nejstarší doložený zástupce této čeledi je starý okolo 4 700 let a našli byste jej v Číně, konkrétně v provincii Guizhou, v okrese Changshun.

Jaké účinky má ginkgo biloba

Zajímavé jsou na jinanu především jeho listy, a to nejen svým tvarem, ale i využitím. Známé je ginkgo díky obsahu mnoha prospěšných látek. Zastoupeno je jich v této rostlině hned několik desítek. Primárně se jedná o bioaktivní látky, mezi které patří terpeny a flavonoidy. Mezi dominantní flavonoidy se řadí hlavně quercetin a kaempferol.

Listy se tak zpracovávají a používají jako prostředek pro posílení zdraví, a to především v tradiční čínské medicíně. Ginkgo však „objevil“ i západní svět. Dnes se tento blahodárně působící doplněk používá mimo jiné pro posílení paměti, ale i pro vyrovnání duševní rovnováhy a zlepšení prokrvení končetin.

Stejně tak posiluje oběhový systém a podporuje mikrocirkulaci cévního systému, respektive periferní oběhový systém. Tím působí pozitivně na oči a sluch. Lidové léčitelství ho zná i jakožto účinný antioxidant.

Jaká je doporučená denní dávka a jaké jsou limity pro užívání ginka

Co se týče doporučené denní dávky, většina studií se shoduje na množství od 120 do 240 mg extraktu z listů.

Toto dávkování se snažte dodržet. Ginkgo totiž může při předávkování vykazovat jisté nežádoucí účinky. I u zdravých jedinců dokáže při předávkování vyvolat bolesti hlavy, závratě, bušení srdce, žaludeční nevolnost, zácpu nebo kožní reakce. U pacientů s epilepsií nelze vyloučit provokování záchvatů. Vyhnout by se tomuto přípravku měly i osoby s poruchami srážlivosti krve a těhotné ženy.

Stejně tak může ginkgo při předávkování zvýšit riziko krvácení u lidí užívajících medikamenty na snížení krevní srážlivosti. Dále se hovoří i o jeho schopnosti snižovat účinnost některých léků proti úzkosti a proti depresím. Dále existuje riziko narušení účinku léčiv užívaných při cukrovce nebo pro snížení hladiny cholesterolu. Vždy se proto raději poraďte se svým lékařem.

Vyzkoušejte účinky ginkgo biloba na vlastní kůži

Přípravek Golden Nature Ginkgo biloba vyniká v první řadě vysokým obsahem ginkga v jedné kapsli. Konkrétně nabízí 60 mg v extraktu 50 : 1, který má, jak uvádí výrobce, sílu jako 3 000 mg samotného ginkga. Tento prostředek naleznete exkluzivně pouze na webu Vitaminov.cz.

V doplňku Golden Nature Ginkgo biloba naleznete kompletní spektrum účinných látek, tedy antioxidanty, glykosidy, terpenické laktony, fenolické látky, organické kyseliny, karotenoidní barviva, vitamíny, minerály a mnoho dalšího.

Díky tomu jej můžete využít pro posílení své duševní rovnováhy, zlepšení mikrocirkulace krevního systému a podporu kognitivních funkcí. Stejně tak se jedná o antioxidant, který má pozitivní efekt na periferní oběhový systém a v souvislosti s tím na váš zrak a sluch. Ginkgo přispívá i k normální činnosti mozku.

V balení je obsaženo 100 kapslí. Užívá se vždy 1 kapsle 1x denně a zapíjí se dostatečným množstvím tekutiny.

2327_ginkgo-biloba-golden-nature