Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

Jak napravit trápení s trávením?

Zažívání čas od času potrápí mnoho lidí. Jak se tento problém nejčastěji projevuje? Co se s tím dá dělat? A jak si můžete sami doma napravit trápení s trávením?

50

Jak se projevuje zažívání, které je v nepořádku

Gastrointestinální trakt je soustava orgánů, které slouží k příjmu a zpracování potravy a následnému vyloučení nestravitelných zbytků z organismu.

Fungující zažívání je tedy nedílnou součástí našeho zdraví. Odborně se špatné trávení označuje také pojmem dyspepsie. Dle lokalizace potíží rozlišujeme tzv. horní nebo dolní dyspeptický syndrom. Manifestuje se jakožto různé typy bolestí a diskomfortu.

Pojem zažívací problémy je tak sám o sobě velmi široký a může předznamenávat velmi rozsáhlou škálu obtíží. Nepříjemné projevy jako pálení žáhy, nechutenství, nadměrné říhání či nadýmání spojené s plynatostí čas od času potkají téměř každého jednotlivce.

Objevit se může také průjem nebo naopak zácpa. Někteří z nás mohou jednoduše trpět subjektivním pocitem plnosti. K běžně udávaným projevům patří nevolnost, která je postiženými opisována coby pocit žaludku jako „na vodě“.

Proč nás trápí zažívací problémy

Krátkodobě se tyto problémy projevují hlavně jako důsledek přejídání nevhodnými potravinami, případně konzumací potravy zkažené.

I v dlouhodobém měřítku se však obvykle jedná primárně o následky nezdravého životní stylu a špatných stravovacích návyků. Velmi často k těmto obtížím navíc přispívá i nadměrný stres a spěch při jídle.

V některých případech mohou být trávicí obtíže dokonce psychosomatického typu. Patří sem typické projevy jako dráždivý tračník nebo neuróza žaludku.

Povětšinou tedy zažívací problémy nemají závažný charakter a jsou snadno řešitelné, byť je samozřejmě nelze zcela podcenit. Nutné je vždy vyloučit závažnější onemocnění jako například Crohnova choroba.

S jistou nadsázkou tedy můžeme říci, že je u obtíží tohoto charakteru pozitivní, že si za ně můžete většinou sami. Sami je tak většinou úspěšně zvládnete i řešit.

Jak řešit trávicí obtíže

Zásadní je celková úprava životního stylu se zařazením zásad duševní hygieny a také úpravou životosprávy. Lékaři především doporučují nutričně bohatou potravu, vyhněte se kalorickým, ale z tohoto pohledu zcela chudým poživatinám, jako jsou brambůrky a další pamlsky. Do své stravy byste měli zařadit vlákninu.

Odborníci jsou tak navíc poněkud skeptičtí k dodržování různých stravovacích extrémů, jako jsou striktní diety, ale někteří varují i před důsledně pojatým vegetariánstvím. Jídelníček by měl být adekvátně rozmanitý.

Velmi užitečným pomocníkem jsou bylinky. Celá řada jich může podpořit trávicí funkce a omezit projevy v podobě bolesti břicha a plynatosti. Známý je například příznivý benefit ostropestřce mariánského.

Jak vám pomůže doplněk Ostropestřec mariánský od Great Health

Ostropestřec mariánský z dílny značky Great Health je vysoce kvalitní přírodní doplněk stravy, který obsahuje vysokou dávku čistě přírodního extraktu – plných 500 mg.

V něm najdeme 80% obsah stěžejního komplexu aktivních látek souhrnně nazývaných silymarin. Silymarin se skládá ze tří složek, a to silybinu, silydioninu a silikristinu. Ty náleží do kategorie flavonolignanů. Obsahují hepatoprotektivně a antioxidačně působící složky.

Ostropestřec proto díky podílu těchto přírodních složek především může pomoci podpořit regeneraci, zajišťuje normální funkci jater a žlučníku, normalizuje funkci trávení a posiluje celkovou imunitu.

Pro projevení efektu se užívají 2-3 tobolky denně, které je potřeba zapít vždy dostatečným množstvím tekutiny.

Balicek ostropestrec