Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

Strašák cholesterol: Nedejte vysokému cholesterolu šanci

Hladina cholesterolu je důležitým faktorem upozorňujícím na vaše zdraví. Co je to vlastně ten cholesterol? Jaké jsou jeho normální hodnoty? A co znamená vysoká úroveň cholesterolu?

48

Co je cholesterol

Termínem cholesterol označujeme steroidní látku přirozeně se vyskytující v lidském těle i v těle mnoha dalších živočichů.

Jedná se o tzv. amfipatickou sloučeninu. Cholesterol má tukovou povahu, připodobnit jeho podobu lze k velmi husté olejovité konzistenci. Z hlediska chemického vykazuje strukturální podobu s vitamínem D a také steroidními hormony, jako je testosteron, estrogeny, ale i kortizol.

Vyskytuje se ve veškerých živočišných tkáních, v krvi i ve žluči. Bez cholesterolu se náš organismus neobejde. Plní hned několik důležitých funkcí. 

Považuje se za stavební prvek buněčných membrán, tvoří součást některých hormonů, podílí se stejně tak na tvorbě vitaminu D a je potřebný pro zpracování tuků v těle.

Jaká je normální hladina cholesterolu

Cholesterol se přijímá jednak endogenně. Asi dvě třetiny si dokonce organismus umí vyrobit sám. Přijímán je také exogenně, to znamená z potravy.

V krvi je vázán na lipoproteiny, neboť není dostatečně rozpustný, aby mohl existovat samostatně. Tyto částečky se skládají z tuků a bílkovin

Dle složení těchto částic pak můžeme cholesterol rozlišovat na tzv. HDL (high-density lipoprotein) a LDL (low-density lipoprotein). 

HDL cholesterol odvádí cholesterol z těla do jater. Naopak LDL lipidy transportuje do těla.

Jaké hodnoty cholesterolu jsou v normě?

Obecně se za bezpečné hodnoty hladiny celkového cholesterolu u dospělých označují ty v rozmezí 3,9 až 5,2 mmol/l

Hladina v rozmezí od 5,2 - 6,2 mmol/l se definuje jakožto zvýšená. Jsou-li zaznamenány hodnoty nad 6,2 mmol/l, cholesterol je u konkrétního jedince vysoký.

Jak můžete hladinu cholesterolu účinně snížit

Vysoký cholesterol může vyústit v rozvoj aterosklerózy. Ta podmiňuje další komplikace, jako je postižení ischemickou chorobou srdeční, jejímž závěrečným stádiem může být až infarkt myokardu. K dalším komplikacím cholesterolu patří cévní mozková příhoda.

K vysokému cholesterolu částečně přispívá dědičnost, ale také vnější faktory. Podstatnou měrou může jeho hladiny ovlivnit primárně životospráva

Klíčové je hlavně zaměřit se na správné složení tuků neboli mastných kyselin. Žádoucí je primárně snížení konzumace živočišných tuků bohatých na nasycené mastné kyseliny.

Proč užívat doplňky stravy

K vyrovnání hladiny cholesterolu lze doporučit stejně tak i užívání potravinových doplňků. Jedním z takových přírodních regulátorů je houba reishi.

Tato tzv. medicinální houba má vysoký obsah aktivních látek, jako jsou triterpenoidy, polysacharidy a peptidoglykany. Zároveň se sama o sobě vyznačuje nepříliš příjemnou chutí. Proto je ideální pro zpracování především formou tablet.

Jedním z preparátů, který se spoléhá na přírodní sílu reishi je Great Health Reishi. Co obsahuje a jak se užívá?

Objevte sílu zdraví s Great Health Reishi

Tento doplněk stravy obsahuje celkem 500 mg extraktu z lesklokorky lesklé alias reishi v jedné kapsli. Vyniká především až 30% obsahem polysacharidů.

Díky tomu aktivně podporuje správnou funkci imunitního systému. Což znamená, že má vliv na přirozenou obranyschopnost. Dále přispívá k normální funkci oběhové soustavy a napomáhá udržovat optimální hladinu cholesterolu v krvi.

Pro dostatečný efekt je vhodné užívat 2-3 tobolky denně, které se zapíjejí dostatečným množstvím tekutiny. Podobně jako jiné doplňky stravy ani houba reishi standardně není určena pro užívání v období těhotenství a kojení a pro děti mladší 3 let.

Pozor, reishi také není určena k dlouhodobému užívání. Maximálně se může podávat po dobu 3 měsíců. Pak je vhodné dávkování na cca 14 dní přerušit. Následně je možné tuto houbu brát znovu.

Balicek reishi