Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

Lutein: Získejte zrak jako rys

Lutein je xanthofylové barvivo. Co to ale konkrétně znamená? Proč je pro váš organismus prospěšný? Kde všude můžete tuto látku získávat? A jaké příznivé účinky má na váš zrak?

Co je to lutein

Co je to lutein

Lutein zařazujeme do skupiny látek, které se nazývají karotenoidy. To jsou barviva rostlin, hub, řas, mikroorganismů a živočichů. Klasifikujeme je jakožto lipofilní organické látky ze skupiny tetraterpenoidů.

Jedná se o xanthofylové barvivo žlutooranžové barvy. Ostatně na tu odkazuje i název tohoto vitamínu, který pochází z latinského výrazu „luteus“ neboli „žlutý“.

Považován je za izomer zeaxantinu. To znamená, že s ním má shodný sumární vzorec, tedy obsahuje stejné atomy ve shodném počtu, ale liší se ve vnitřní struktuře. Konkrétně spočívá v odlišnost v rozdílném umístění dvojné vazby.

Jaké funkce má lutein

Lutein považujeme společně se zeaxantinem za základní stavební prvky tzv. makulárního pigmentu. Tyto pigmenty jsou koncentrovány v centru oční sítnice.

Z tohoto pohledu je tak lutein zásadní především pro zdraví vašich očí. V první řadě tak plní funkci ochrany před poškozením zraku slunečními paprsky. Stejně tak je účinnou prevencí degenerativních očních chorob.

Především tak snižuje riziko rozvoje šedého zákalu (kataraktu) a patologické světloplachosti. Dále má značný význam z hlediska prevence rozvoje věkem podmíněné makulární degenerace. Ta je v ekonomicky vyspělých státech dokonce nejčastější příčinou závažného a zároveň nevratného poškození zraku.

Stejně tak pomáhá lutein snižovat ukládání tukových usazenin v cévách (ateroskleróza). Zároveň se uvádí jeho preventivní efekt vůči vzniku srdečních onemocnění a schopnost snížit riziko rozvoje některých typů rakoviny.

Jak do organismu doplnit lutein

Zásadní je zejména skutečnost, že lidské tělo si lutein nedokáže samo vytvořit. Organismus je tak závislý na jeho příjmu z potravy nebo formou doplňků stravy.

Přirozenými zdroji této látky je především zelenina, a to primárně ta listová. Lutein je obsažen v brokolici, špenátu, ale také mangoldu či v růžičkové kapustě. Bohatým zdrojem je také lichořeřišnice, u níž je látka obsažena v květech.

Vzhledem k tomu, že zeleniny často v současném jídelníčku nemáme dostatek, je nutné pro doplnění této složky využít právě doplňky stravy.

Jak užívat lutein od značky Great Health

Lutein značky Great Health je čistě přírodním prostředkem, který zakoupíte pouze na webu Vitaminov.cz. Jedná se o přípravek obsahující vysoký podíl luteinu až 25 mg v jediné kapsli.

1895_lutein

Díky tomu je určen pro výživu vašich očí a udržení zdravého zraku. Pro dostatečný účinek přitom stačí užívat pouze 1 tabletu denně. Tu stačí zapít dostatečným množstvím tekutiny. V balení je celkem obsaženo 60 tobolek.

Lutein Great Health navíc najdete také ve výhodném balíčku 2+1, které obsahuje celkem 180 tobolek. Vydrží vám tak na 6 měsíců užívání.

lutein

Nežádoucí účinky luteinu jsou velmi ojedinělé. Pouze výjimečně se může projevit tzv. karotenodermie, tedy specifické zbarvení pokožky. Přesto není doporučeno užívání dětem do 3 let a těhotným a kojícím ženám.