Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

Podpořte svůj zrak na home office

Trávíte teď více než kdy jindy velké množství času před monitorem? Koukáte do počítače od rána do večera? A když už se od něj večer odlepíte, přesednete k televizi nebo k mobilnímu telefonu? Pak vaše oči trpí. Pro oči je to totiž obrovská zátěž, na kterou nejsou připravené. Neustálé vystavení modrému světlu, nepřetržité soustředění, ustavičné ostření. To všechno má na váš zrak vliv. Přitom existují složky či látky, které mohou příznivě podpořit zdraví vašich očí. Jednou z nich je i lutein. O co se jedná? Jaké má lutein benefity? A jak jej správně užívat? To se dozvíte z následujících řádků.

Lutein 2

Co je to lutein

Lutein představuje látku, která je pro lidský organismus mimořádně důležitáLutein má podobu žlutooranžového barviva. Lidské tělo si jej ale nedokáže samo vytvořit, proto jsme závislí na jeho příjmu z dalších zdrojů.

Získávat jej lze formou přímou nebo nepřímou, a to z rostlinné stravy. Lutein je obsažen výrazně například ve špenátu, v syrové podobě hrachu setého, cuketách nebo růžičkové kapustě. Bohatým zdrojem luteinu je i lichořeřišnice.

Jedná se o molekulu, která je rozpustná v tucích, ale nerozpustná ve vodě. Z chemického hlediska jej můžeme označit za izomer zeaxantinu. Sumární vzorec obou látek je shodný, avšak vnitřní struktura se liší.

Jak dokáže lutein podpořit lidské zdraví?

Vědecké studie se zaobíraly především vlivem luteinu na zrak, jak také dokládá práce kolektivu odborníků z University of Palermo a University of Bologna. Zrak je pro člověka mimořádně důležitým smyslem, neboť jeho prostřednictvím přijímáme většinu podnětů z okolí. Současně je zrak nároky moderní civilizace velmi přetěžován. Každodenní práce na počítači, neustálé koukání do mobilního telefonu, hodiny strávené před obrazovkou monitoru. To všechno zrak namáhá. Proto bychom si jej měli důsledně chránit.

Lutein, podobně jako zeaxantin a meso-zeaxantin, patří do skupiny tzv. xantofylů (karotenoidů), tedy látek nacházejících se v sítnici. Sítnici lze označit za jednu z nejvíce metabolicky aktivních tkání v organismu. Právě dostatečný přísun luteinu proto dokáže bránit oxidačnímu poškození vašeho zraku.

Moderní věda rovněž přinesla četné důkazy o tom, že zvýšený přísun antioxidantů má protizánětlivý efekt a hraje tak významnou roli v prevenci zátěže chronických očních onemocnění.

Dále je luteinu připisován příznivý vliv na lidský mozek. K tomuto závěru dospěli autoři z Duke Eye Center v americkém Durhamu, bostonské Tufts University a University of Georgia, která sídlí ve státě Georgia.

Fakt, že lutein se hromadí také ve tkáních lidského mozku, začala moderní věda zkoumat teprve nedávno. Došla k závěru, že lutein se podílí na podpoře kognitivních funkcí, což má významný vliv zejména u pacientů vyššího věku. Efekt luteinu také zvyšuje neurální aktivitu.

Jak se lutein užívá

Pálí vás po práci oči? Máte pocit, že se vám z neustálého zírání do monitoru zhoršuje zrak? Někdy po práci dokonce ani nedokážete pořádně zaostřit? Pak byste se měli začít o svůj zrak trochu více starat. Skvělou volbou může být právě lutein. Pozitivní efekty luteinu se projeví při denním příjmu v rozmezí 2,5 – 5 mg/den.

Množství luteinu konzumovaného ve stravě se ovšem významně liší v závislosti na stravovacích návycích. Jak též potvrdily odborné studie, příjem luteinu je přirozeně vyšší zejména ve středomořských oblastech, kde je zvykem konzumovat ve stravě více ovoce a zeleniny. Dosáhnout může až 2,9 mg za den, zatímco běžná „západní“ strava zvládne pokrýt pouze 1,7 mg luteinu denně.

V tuzemsku proto můžeme trpět nedostatkem luteinu získaným z přirozené stravy. Pak je zapotřebí doplnit lutein pomocí výživových doplňků. Je však nutné si uvědomit, že tyto přípravky neslouží jako náhrada pestré stravy. Pořád je důležitá pestrá a vyvážená strava bohatá na ovoce a zeleninu. Doplňky stravy jsou jen jakýmsi bonusem.

Mohou však podpořit vaše zdraví. Jejich výhodou je velmi jednoduché a pohodlné užívání. Dodržovat byste měli následující pravidla:

  • užívá se 1 až 2 tablety denně,

  • doporučené dávkování se řídí instrukcemi výrobce,

  • doporučenou dávku není vhodné překračovat.

Podpořte zdraví svého zraku a vyzkoušejte lutein. Nově jej najdete také v naší nabídce.

 

Lutein