Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

Guarana vás "nakopne" lépe než káva

Guarana je oblíbená mezi sportovci a dalšími lidmi, kteří potřebují zvýšit svou výkonnost. Co se pod tímto názvem přesně skrývá a odkud vlastně guarana pochází? Jak se guarana užívá? A jaké má účinky na lidský organismus?

Co je guarana

Co je guarana a jaké má účinky

Názvem guarana se označují semena keře, jehož správné české označení zní paulinie nápojná. Český název je znám poměrně málo, někdy se tak rozšířeně používá i pro keř či také malý strom jako takový. To ovšem není z botanického hlediska korektní.

Paulinie nápojná pochází z tropických oblastí, konkrétně z Amazonie. Tato popínavá dřevnatá rostlina může dosahovat výšky až 12 metrů. Už tamní domorodé obyvatelstvo si povšimlo zajímavých účinků, které jim nabízela.

Stimulační efekt pak začala využívat i moderní společnost. Guarana dokáže dodat vitalitu a oddálit pocit únavy. Připisuje se jí rovněž pozitivní efekt na imunitní systém a schopnost podpořit kontrolu tělesné hmotnosti. Používá se ke zmírnění bolesti hlavy.

Co obsahuje guarana

Guarana se tak hodí pro všechny, kteří si procházejí v určitém období nadměrnou psychickou nebo fyzickou zátěží.

Její povzbuzující účinek je dán především přirozeně se vyskytujícím podílem kofeinu, který je někdy označován jako guaranin. Stejně tak semena této rostliny obsahují i další účinné látky theofylin a theobromin.

Uvádí se, že nenápadně vyhlížející semena vykazují dokonce 3x vyšší obsah kofeinu ve srovnání s kávovými zrny. Navíc dochází k jeho postupnému vstřebávání, a to po dobu 6 až 9 hodin. Oproti kávě navíc ani nezpůsobuje překyselení žaludku.

Jak guaranu užívat

Zralé plody paulinie nápojné mají jasně červenou barvu. Plně dozrávají na přelomu října a listopadu. Sklízí se z nich konkrétně černá semena.

Tato semena se následně dále zpracovávají. Komerčně dostupná guarana tak může mít podobu jemně mletého prášku s typickou kakaovou vůní. Chuť je nasládlá, bylinková. Pro někoho však kvůli patrné hořkosti není úplně vyhledávaná. 

V takovém případě lze doporučit primárně užívání guarany jednoduše v tabletách. Právě jednoduchost podávání může být v tomto případě i do jisté míry riziková. Běžně se uvádí, že je vhodné užívat 1 až 3 tablety denně.

Jak guaranu užívat

Lze se předávkovat guaranou?

Potenciální nebezpečnost užívání guarany vychází především z možného předávkování kofeinem. K tomu může dojít jednak nadměrným užíváním doplňků, ale i kombinováním guarany s dalšími zdroji, jako jsou energetické nápoje nebo právě káva.

Z doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin vychází stanovená maximální denní dávka 400 mg kofeinu pro dospělého jedince. To, čistě pro představu, odpovídá 5 až 6 šálkům espressa.

Vyzkoušejte Golden Nature Guarana

Doplňky stravy s obsahem guarany tak patří mezi prostředky, jimiž lze v optimálním případě kávu šetrně zcela nahradit.

Mezi takové patří Golden Nature Guarana, unikátní produkt, který zakoupíte pouze na e-shopu Vitaminov. Jedno balení obsahuje 100 kapslí, přičemž v jediné tobolce najdete 50 mg kofeinu. Standardně se obsah kofeinu v semenech guarany pohybuje v rozmezí od 4 do 10 %.

Jedná se tak o účinný prostředek, který využívají především sportovci, řidiči, ale například i studenti v období zkoušek. Guarana se hodí, jak už bylo řečeno, pro všechny, kteří se momentálně cítí unavení, vyčerpaní a potřebují dávku energie.

Přípravek Golden Nature Guarana je vhodné užívat v množství 2 kapslí 1x denně a zapít dostatečným množstvím tekutiny. Tento preparát by neměl být kombinován s alkoholem. Guaranu stejně tak není vhodné podávat dětem a užívat by ji neměly ani těhotné a kojící ženy.

1901_guarana-golden-nature