Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

Echinacea: Rostlina, která vás ochrání před nejrůznějšími neduhy

Echinacea, nazývaná také třapatka nachová nebo rudbekla, je jednou z nejoblíbenějších bylin na celém světě. Domorodí Američané ji po staletí používali k léčbě různých onemocnění. 

Dnes je nejznámější jako volně prodejný bylinný lék proti běžnému nachlazení nebo chřipce. Používá se však také k léčbě bolesti, zánětů, migrén a dalších zdravotních problémů.

Co je echinacea

Co je echinacea?

Echinacea je název skupiny kvetoucích rostlin z čeledi hvězdnicovitých. Tato rostlina pochází ze Severní Ameriky, kde roste na prériích a na otevřených, zalesněných místech. 

Celkem má tato skupina devět druhů, ale pouze tři se používají v bylinných doplňcích: Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia a Echinacea pallida. 

Horní části rostliny i kořeny se používají v tabletách, tinkturách, extraktech a čajích. Rostliny echinacey obsahují působivou řadu účinných látek, jako je kyselina kávová, alkamidy, fenolové kyseliny, kyselina rozmarýnová, polyacetyleny a mnoho dalších.

Kdy a jak pěstovat echinaceu?

  • Naplňte široký květináč kompostem téměř až po vrchol. Vezměte malou špetku semen a rovnoměrně je rozsypte po vrcholu kompostu.
  • Přidejte jen slabou vrstvu kompostu, aby byla semínka zakryta.
  • Semínka opatrně zalijte a květináč přikryjte polyetylenovým sáčkem.
  • Jakmile semena vyklíčí a začnou růst, odstraňte polyethylenový sáček. Sazenice se obvykle objeví přibližně za tři týdny.
  • Až budou dostatečně velké, přeneste každou sazenici do květináče o průměru 9 cm. Sazenice uchovávejte na chladném, ale světlém místě a chraňte je před mrazem.
  • Jakmile pomine riziko mrazů, vysaďte sazenice na slunné místo v zahradě a pravidelně přihnojujte.
  • Pokud chcete mít v následujícím roce co největší šanci na dobré kvetení, vysazujte ji na začátku podzimu. Květy vás pak těší od července do října.

Na co je dobrá echinacea?

Rostliny echinacey jsou plné rostlinných sloučenin, které fungují jako antioxidanty. Antioxidanty jsou molekuly, které pomáhají bránit buňky před oxidačním stresem, který je spojován s chronickými onemocněními, jako je cukrovka, srdeční choroby a mnoho dalších. 

Mezi další výhody echinacey patří:

  • Pozitivní vliv na imunitní systém.
  • Může snižovat hladinu cukru v krvi.
  • Může snižovat pocity úzkosti.

Jaké jsou účinky echinacey?

Zdá se, že přípravky s echinaceou jsou při krátkodobém užívání bezpečné a dobře snášené. 

Vzhledem k tomu, že echinacea stimuluje imunitní systém, měli by se jí vyhnout lidé s autoimunitními poruchami, lidé užívající imunosupresivní léky, nebo se nejprve poraďte se svým lékařem. 

Zatímco pro krátkodobé užívání se zdá být echinacea bezpečná, její dlouhodobé účinky jsou zatím poměrně neznámé.

Proč by lidé měli užívat echinaceu?

Rostliny echinacey obsahují komplexní směs účinných látek. Některé z těchto látek mohou mít antimikrobiální a antivirové vlastnosti, zatímco jiné mohou podporovat imunitní systém

Lidé na celém světě dnes používají přípravky, které obsahují echinaceu, k podpoře léčby řady onemocnění.

Začněte užívat echinaceu i vy

Mezi skvělý doplněk stravy obsahující třapatku patří Echinacea Vito Life. Je k zakoupení na stránce Vitaminov.cz. Tento přípravek můžete zakoupit ve formě tobolek. Ke správnému užívání vám postačí 1 tobolka denně, kterou zapijete dostatečným množstvím vody. 

Produkt se skládá ze 400 mg echinacey, želatiny a oxidu titaničitého v podobě bílého barviva. Tobolky může užívat každý s výjimkou dětí do 3 let a těhotných a kojících žen. Vezměte také v potaz, že se jedná pouze o výživový doplněk, nikoliv o lék. 

Produkt Echinacea Vito Life skladujte v suchu do 25 °C a nepřekračujte doporučené dávkování. V případě kontraindikací konzultujte se svým lékařem.

1043_echinacea