Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

Piperin je pořádně "žhavé" zboží ve světě zdraví

Piperin je látkou, která je přirozenou součástí pepře. Jakým způsobem ji můžete využít a jaké účinky vám přináší? V tomto článku jsme se něj podívali přes mikroskop. Co jsme se o něm dozvěděli?

31

Co je piperin

Piperin patří mezi tzv. alkaloidy. Vyskytuje se v černém pepři a jde o aktivní složku, která je zodpovědná za jeho charakteristickou štiplavou chuť.

Pepř známe především v podobě již zpracované – jako jemně mleté koření. Méně je ale známé to, odkud pochází. 

Co obsahuje piperin?

Pepř černý je plod pepřovníku černého, což je stálezelená rostlina původem z Asie. Jde o tropickou ovíjivou liánu, která je známá pro své použití v kuchyni, ale také v medicíně.

Běžně se v této přirozené podobě vyskytuje v rostlinách pepřovníku černého kolem 5 až 10 % piperinu. Bylo však již zjištěno, že v menším množství je obsažen dále i v jiných druzích pepřovníku.

Jaké účinky má piperin

Tato látka dokáže účinně stimulovat histaminové receptory. Zároveň zvyšuje produkci žaludečních šťáv a urychluje metabolismus i okysličování tukové tkáně. Oblíbený je proto zejména mezi těmi, kteří se aktivně snaží zhubnout.

Navíc všestranně podporuje zažívání. Užívá se i jakožto prostředek, který posiluje zdraví jater. Působí také jako antioxidant. Organismu napomáhá se vyrovnat se stresem, neboť stimuluje produkci adrenalinu. Pro tento účel je vhodné ho kombinovat s vitamínem C.

Proč by lidé měli užívat piperin?

Pravidelná konzumace piperinu může napomoci i k tomu, že budete nejen zdravější uvnitř, ale i navenek. Má totiž příznivý vliv na pokožku.

Piperin je také znám pro svou schopnost zlepšit biologickou dostupnost dalších látek. Zřejmě je to dáno jeho schopností blokovat aktivitu některých enzymů. V této souvislosti se nejčastěji hovoří o tom, že pro organismus dokáže zlepšit využitelnost kurkuminu.

Piperin jako doplněk stravy

Piperin tedy nabízí četné pozoruhodné účinky. Kromě látky v její přirozené podobě ji tak už v dnešní době můžete využít i jakožto extrakt.

Dánský chemik Hans Christian Oersted dokázal tuto látku právě z černého pepře izolovat v roce 1819. Vůbec poprvé byl pak piperin syntetizován v roce 1882. Vzhledem k jeho špatné rozpustnosti ve vodě se dnes z černého pepře obvykle extrahuje pomocí organických rozpouštědel, jako je dichlormethan.

Dnes tak máme k dispozici pro pohodlné užívání v kapslích doplňky stravy právě s obsahem této účinné látky. Pro dostatečný efekt se pak pro dospělého běžně doporučuje dávka v rozmezí 10 až 15 mg.

Vyzkoušejte piperin od Vitaminov.cz

Piperin od značky Allnature je již zpracovaný doplněk stravy pro komfortní užívání. Exkluzivně ho naleznete na e-shopu Vitaminov.cz.

V balení je obsaženo celkem 60 tablet. Doporučená denní dávka činí 1 až 2 tablety za den. V jedné tabletě je obsaženo 10 mg piperinu. Tato účinná látka není určena pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy.

Běžně je piperin dobře tolerován, mohou se ale objevit příznaky přecitlivělost. Někteří uživatelé tak mohou při podávání zaznamenat například nevolnost. K zatím nepříliš prozkoumaným a zatím nepotvrzeným nežádoucím účinkům patří i reprodukční toxicita.

2039_piperin