Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

Zelený čaj: Objevte elixír zdraví z daleké Číny

Zelený čaj představuje doslova přírodní zásobárnu zdraví. Proč ho nejen pít, ale také užívat v tabletách? Co všechno umí zelený čaj?

30

Co je zelený čaj

Zelený čaj bývá označován jako čaj pravý. Pochází totiž z listů rostliny, která se česky nazývá čajovník čínský, latinsky Camellia sinensis.

Podobně k pravým čajům řadíme i čaj černý. Byť jsme zvyklí tímto názvem konvenčně označovat i výsledné nápoje jiného charakteru, jako je například rooibos. Správně bychom měli označení přiřadit pouze právě k nápojům z listů čajovníku, nikoli tedy například k ovocným „čajům“.

Zelený čaj se od černého odlišuje způsobem zpracování a obsahem aktivních látek. Vůbec neprochází procesem oxidace přítomných polyfenolů kyslíkem. Právě oxidace je pro čaj stěžejní. Někdy se tento proces nesprávně označuje jako fermentace. Fermentace neboli kvašení v čaji však reálně neprobíhá.

Proč užívat zelený čaj v kapslích

Kromě tradičního nápoje existuje i jiná možnost, jak si dopřát tradiční zelený čaj, a to v kapslích. Ty se užívají podobně jako konvenční vitamínové preparáty.

Golden Nature Zelený čaj je čistě přírodním potravinovým doplňkem z dílny českého výrobce, který najdete na webu Vitaminov.cz. Vyniká svým složením, které mu umožnilo zachovat celou řadu vysoce účinných látek prospěšných pro vaše zdraví.

Výhodou tohoto přípravku je tedy krom účinku i maximální jednoduchost podávání. A to i s ohledem na to, že stačí užít 1 až 2 kapsle denně. Jedinou podmínkou, která je na uživatele kladena, je zapití dostatečným množstvím tekutiny.

Které účinné látky obsahuje zelený čaj

Zelený čaj je lidstvu znám už více než 5 tisíc let. A oblíbila si ho během té doby celá řada lidí, neboť obsahuje vysokou koncentraci účinných látek.

Patří k nim polyfenoly s obsahem 50 %, přičemž do skupiny těchto látek se řadí hydrolyzovatelné taniny a fenylpropanoidy, například lignany, flavonoidy a kondenzované taniny. Vzhledem k rozsáhlosti této kategorie jsou i jejich účinky poměrně pestré. Primárně plní roli antioxidantů.

Dále se jedná o katechiny s obsahem 30 %, přičemž nejvýznamnější je tzv. EGCG s obsahem 15 %. Bylo mimo jiné zjištěno, že tato látka se vyznačuje antivirovými účinky, a to konkrétně proti viru hepatitidy C, HIV, chřipkovým virům a viru Zika.

Dále tento produkt obsahuje deklarovaný obsah kofeinu 8 %. Kofein patří mezi známé přírodní stimulanty.

Jaké má zelený čaj účinky

Ze své původní domoviny v Číně a Japonsku se zelený čaj významně rozšířit taktéž na západ, kde si získal pověst zdravé potraviny, ale užívání čaje se stalo i oblíbeným rituálem.

Vzhledem k obsaženým látkám vyniká celou řadou zdraví prospěšných účinků. Má tak příznivý vliv z hlediska posílení duševního stavu a celkové výkonnosti. Napomáhá zlepšit koncentraci a využívá se tak například studenty, kteří se potřebují učit.

Užívání zeleného čaje dokáže ovlivnit pružnost cév, vyrovnat hladinu cholesterolu v krvi a udržet v optimální kondici činnost srdce a cévního systému. Přispívá taktéž k normalizování hladiny glukózy v krvi.

Příznivý vliv má i na celkový stav zažívacího traktu a podporuje normální funkci střevní mikroflóry. Zároveň nabízí i kontrolu tělesné hmotnosti.

Zelený čaj Golden Nature