Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

L-arginin: Aminokyselina s blahodárnými účinky

L-arginin patří mezi biogenní aminokyseliny a jako doplněk stravy má celou řadu benefitů pro lidské tělo. Jaké to jsou a v jaké formě lze touto aminokyselinou vhodně obohatit váš jídelníček? Pojďte to zjistit.

36

Co je L-arginin?

Látku L-arginin (běžně zkracovanou pouze na arginin) lze z chemického pohledu zařadit mezi podmíněné esenciální aminokyseliny. Takové látky si tedy tělo dokáže do jisté míry vyrobit samo, avšak v nedostatečném množství. Pro plné využití jejích biologického potenciálu je nezbytné je přijímat i ve stravě.

Jaké jsou účinky L-argininu?

Arginin má na lidský organismus mnoho účinků, mezi něž patří zejména:

  • modulace imunitních funkcí
  • efektivnější hojení ran
  • řízení sekrece hormonů
  • regulace cévního tonu
  • úprava citlivosti na inzulín
  • vliv na funkci endotelu

L-arginin zprostředkovává své účinky prostřednictvím metabolických drah oxidu dusnatého, který hraje významnou roli jako signální molekula, zejména v rámci řízení kardiovaskulárního systému.

Proč by měli lidé užívat arginin?

L-arginin je obecně považován za bezpečnou látku, a při dodržení doporučeného dávkování může být účinný například při snižování krevního tlaku, zmírňování příznaků anginy pectoris a jiných poruch cévní soustavy, nebo i v rámci léčby určitých forem erektilní dysfunkce. Dále pak arginin pozitivně působí na celkovou svalovou regeneraci a zlepšuje prokrvení organismu.

Pokud však současně užíváte léky na krevní tlak, poraďte se před užíváním L-argininu se svým lékařem.

V jakých potravinách L-arginin najdeme?

Arginin se nejčastěji objevuje v mase (nejvíce pak v červeném, příp. i v kuřecím či krůtím), dále pak v rybách (losos, treska), v ořechových plodech (mandle, kešu), luštěninách (sója, cizrna), nebo v celozrnných či mléčných produktech.

Nežádoucí účinky argininu

V souvislosti s konzumací L-argininu se mohou v určitých případech objevit:

  • nevolnost, nadýmání, bolesti břicha a průjem
  • dna či jiné druhy lokálních zánětů
  • bolesti hlavy
  • zánět dýchacích cest nebo zhoršení příznaků astmatu
  • různé druhy alergických reakcí

Produkty s vysokým obsahem L-argininu

Na trhu lze najít nejrůznější produkty, které obsahují L-arginin jako hlavní či vedlejší účinnou složku. Příkladem takového přípravku je Golden Nature L-arginin, který je volně k dostání na e-shopu vitaminov.cz.

Produkt Golden Nature L-arginin ocení zejména sportovci a aktivní uživatelé, avšak díky výše uvedeným účinkům může pomoci i jiným lidem trpícím na komplikace spojené s cévní soustavou.

Složení přípravku

V balení produktu je 100 želatinových tobolek, z nichž každá obsahuje 500 mg L-argininu v biologicky dostupné formě.

Dávkování

V rámci doporučené denní dávky je vhodné užívat přípravek Golden Nature L-arginin 1× denně po 4 kapslích. Tobolky zapijte dostatkem vody, aby došlo k uvolnění aminokyseliny do organismu co nejsnadněji. 

V případě vážnějších komplikací je možné užít tobolek více, denní dávka by však neměla přesáhnout 6 gramů čistého L-argininu.

Užívání

Pro sportovce se doporučuje kapsle L-argininu užít zhruba hodinu před začátkem tréninku nebo obecně před fyzickou zátěží. I pro neaktivní uživatele může být arginin přínosným doplňkem stravy, v těchto případech pak přípravek užívejte nejlépe ráno, ať můžete z jeho příjmu profitovat po zbytek dne.

1340_l-arginin-golden-nature