Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

Melatonin: Přejeme vám sladké sny

Spánek je pro naši fyzickou i psychickou kondici velmi důležitý. Důležitou roli v našem spánkovém cyklu pak hraje melatonin. K čemu slouží a proč byste ho měli užívat?

38

K čemu slouží melatonin

Melatonin je hormon, který se přirozeně tvoří v organismu, a to primárně v mozku. Vytváří se pod vlivem nervových vláken sympatického nervového systému.

Produkován je v první řadě v šišince (epifýze), kde k tomu dochází během noci. Proto se mu také přezdívá „hormon spánku“. Nejnovější studie však ukazují, že se melatonin vyrábí i v dalších buňkách lidského těla.

Jeho primárním úkolem je regulace chronobiologických rytmů. Funguje i jakožto silný antioxidant, snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu a zvyšuje přirozenou hladinu růstového hormonu.

Melatonin tak má vliv na širokou škálu fyziologických funkcí, jako je metabolismus cukrů, tuků i bílkovin, krevní oběh, krevní tlak či tělesná teplota.

Jak se projevuje nedostatek melatoninu

Nedostatek melatoninu se primárně projevuje v oblasti spánku a usínání. Způsobuje narušení rytmu spánku a bdění, dostavují se poruchy usínání, dotyčný jednotlivec se cítí unavený a ospalý.

Proč v těle ubývá melatonin?

Příčinou tohoto úbytku je v první řadě věk. Přirozená produkce melatoninu totiž postupem času v organismu klesá. To vede k projevení příznaků nespavosti i nekvalitnímu spánku. Což se projeví ve zhoršené regeneraci organismu.

Nedostatek melatoninu však netrápí pouze starší lidi. Značným problémem je umělé osvětlení, jemuž je ve velké míře vystavena prakticky celá současná populace. Statistiky uvádějí, že až 40 % lidí je zvyklých usínat při rozsvíceném světle.

Mimořádně škodlivé je v tomto směru monochromatické modré světlo, tedy to, které má tzv. studenou bílou barvu. To je takové, které napodobuje přirozené denní světlo a způsobuje tak narušování přirozeného spánkového rytmu. Modré světlo navíc produkují i displeje mobilních telefonů, obrazovky počítačů a další elektronika.

Jak tělu přirozeně dodat melatonin

V případě nedostatku melatoninu si můžete pomoci především úpravou životního stylu a dodržováním zásad spánkové hygieny. Modrému světlu je na místě se před usnutím jednoduše vyhnout.

Doplnit melatonin můžete rovněž prostřednictvím změny jídelníčku. Mnoho potravin totiž umí přirozenou produkci tohoto hormonu v organismu podpořit.

Před usnutím si tak můžete dopřát například jahody, višně, třešně nebo hroznové víno. „Zobat“ můžete i pistácie nebo mandle. Vhodná večeře může zahrnovat také ovesné vločky nebo rajčata.

Vyzkoušejte Golden Nature Tryptofan+Melatonin

Přirozenou hladinu melatoninu v těle můžete zvýšit i užíváním doplňků stravy. Jejich výhodou je především to, že složení umožňuje kombinování melatoninu s dalšími účinnými látkami. Díky tomu lze z podávání vytěžit maximální efekt.

Ideálními „průvodci“ melatoninu jsou tryptofan a vitamín B6. Tryptofan je esenciální aminokyselinou, která se za přítomnosti vitamínu B6 přeměňuje na serotonin. A právě ze serotoninu se tvoří melatonin. Zjednodušeně lze říci, že serotonin je formou „denní“, zatímco melatonin tou „noční“.

Podobně účinnou kombinaci nabízí Golden Nature Tryptofan+Melatonin. Tento doplněk v sobě kombinuje melatonin, tryptofan a vitamín B6. Díky tomu se maximalizuje účinek preparátu a zvyšuje se vstřebatelnost.

Lze se předávkovat melatoninem?

Postačí dávkovat 1 tabletu denně, a to 30 minut před usnutím. Co se týče možného předávkování, v literatuře je zaznamenáno podání dávek až 300 mg melatoninu, které však nevedlo ke klinicky významným nežádoucím účinkům. 

U předávkování je předpokládaná zvýšená ospalost. K vyplavení aktivní látky dochází během 12 hodin a není zapotřebí žádná léčba.

Tryptofan Melatonin