Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

Zinek: Nepostradatelný minerál pro váš organismus

Zinek je často spojován s krásou pokožky, vlasů i nehtů. Ve skutečnosti je však pro organismus mnohem potřebnější, než se na první pohled může zdát. Co umí? Proč byste si měli hlídat dostatečný příjem zinku? A jak jednoduše jej můžete do těla doplňovat?

Co je zinek

Co je zinek a kde se vyskytuje?

Z biologického hlediska je zinek pro tělo nepostradatelným stopovým prvkem, který má významný vliv na správný vývoj organismu

Věděli jste, že se v těle člověka nachází 1,4 až 3 g zinku? Jeho vysoké koncentrace najdete ve vlasech, nehtech i v kůži. 

Vyskytuje se však i v krvi, v játrech, v očních tkáních nebo ve slezině. Protože si lidské tělo nedělá žádnou zásobu zinku, je potřeba ho doplňovat každý den. Bohatým zdrojem zinku je červené maso, luštěniny, nejrůznější semena a obiloviny.

Na co je zinek dobrý?

Víte, že je zinek hned po hořčíku nejdůležitějším minerálem, který ovlivňuje stovky biochemických reakcí v těle? Zinek je nezbytný pro vývoj a funkci imunitních buněk. Proto jeho nedostatek může způsobit sníženou imunitu. Dále zinek:

- podporuje trávení tím, že se podílí na mnoha gastrointestinálních činnostech v těle,

- působí protizánětlivě,

- detoxikuje,

- podporuje plodnost a reprodukci,

- urychluje hojení ran,

- podporuje správný růst a vývoj v období dospívání,

- regeneruje pokožku,

- pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi,

- je důležitý pro správné vnímání chutě a vůně,

- přispívá ke zdraví a kráse vlasů, nehtů a pokožky.

Proč byste měli přijímat zinek?

Zinek je důležitý pro tělesné i duševní zdraví. Jeho nedostatek může způsobovat sníženou imunitu, nesprávný vývoj, únavu, úbytky na váze a další problémy, které určitě nejsou zanedbatelné. 

Dalším důvodem, proč byste měli zinek pravidelně doplňovat, je ten, že si tělo nedělá zásoby, a jeho příjem jen z běžné stravy může být nedostatečný.

Lze se zinkem předávkovat?

O předávkování zinkem se dá mluvit, když požijete za jediný den 170 g zinku a více. Předávkování zinkem je možné, pokud jej berete pravidelně ve vyšších dávkách, než je doporučená denní dávka. Předávkování se potom projevuje průjmem, zvracením a bolestmi břicha.

Má zinek nějaké nežádoucí účinky?  

Protože je zinek pro tělo velmi potřebný, nemá žádné nežádoucí účinky. Ty nastávají až při příjmu vyšších dávek zinku, než je jeho denní doporučené množství. 

Nadměrný dlouhodobý příjem zinku může vést k nedostatečnému vstřebávání jiných důležitých látek do těla, především pak železa a mědi, což se může projevit anémií.

Kdo by měl doplňovat zinek?

Zinek by měli pravidelně doplňovat ti, kteří jsou více vystaveni stresu a lidé, kteří pravidelně intenzivně cvičí. Spotřeba zinku se zvyšuje také v období dospívání, těhotenství a při kojení

Vhodným doplňkem stravy pro vás může být GOLDEN NATURE ZINEK CHELATE, který obsahuje nejlépe vstřebatelnou a pro tělo dobře využitelnou formu zinku.

Pro koho zinek není vhodný?

Když se zinek užívá v doporučených dávkách, nezpůsobuje žádné vedlejší reakce. Vzhledem k tomu, že je zinek pro správné fungování organismu nezbytný, neexistuje nikdo, kdo by se měl jeho konzumaci vyhýbat. 

Důležité je pouze dodržovat správné dávkování, aby nedošlo k nadměrnému příjmu zinku, který může způsobovat bolest hlavy, nevolnost, průjmy a v nejhorším případě nedostatečné vstřebávání jiných živin do těla. 

Jelikož se zinek v těle nekumuluje, problémy odezní, když se konzumace vrátí do normálu.

Kdy brát zinek? Ráno nebo večer?

Zinek se doporučuje užívat před spaním (ne rovnou s jídlem), případně odpoledne.

Jaká je denní doporučená denní dávka zinku?

Doporučená denní dávka zinku se pohybuje v rozmezí 15 až 25 mg v závislosti na pohlaví a věku. Vyšší dávky zinku mohou krátkodobě užívat lidé, na které působí stres či fyzická zátěž.

GOLDEN NATURE ZINEK CHELATE

Přípravek GOLDEN NATURE ZINEK CHELATE obsahuje 15 mg zinku. Užívá se 1 kapsle 1x denně. V tomto případě tedy nemůže dojít k předávkování zinkem. Zinek v podobě přípravku GOLDEN NATURE ZINEK CHELATE přispívá k udržení normálního stavu vlasů, nehtů, pokožky a kostí, k ochraně buněk před oxidativním stresem způsobeným volnými radikály, podporuje imunitní systém, zachovává plodnost, mužský reprodukční systém a podporuje normální hladinu testosteronu v krvi.

Zinek