Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

Vápník: Zdravé kosti i srdce

Vápník je důležitý minerál, který má pro lidské tělo značný význam. Co vám může způsobit nedostatek vápníku? Jaké má vápník příznivé účinky? A může vám hrozit i jeho nadbytek nebo dokonce předávkování? Čtěte dále.

Co je vápník

Kde je vápník

Vápník neboli kalcium patří tzv. kovy alkalických zemin. Zařazen je do skupiny biogenních prvků, které jsou nezbytné pro lidský organismus. A nejen pro něj, jedná se současně o základní složku, z níž se skládají buňky veškerých živých organismů na planetě.

Důležitý je především tento prvek pro funkční muskuloskeletální systém, který náleží mezi hlavní „odběratele“. 

Funkce vápníku

Vápník zajišťuje u dětí jednak správný vývoj kostí, a u dospělých i jejich adekvátní pevnost a optimální tvrdost. Podstatná je jeho přítomnost taktéž pro zuby. Dokonce až 99 % vápníku v našem organismu se nachází právě v zubech a kostech.

Jakou roli plní vápník v lidském těle

V těle však plní i řadu dalších důležitých funkcí. Nezbytný je pro nervové přenosy, pro správnou srážlivost krve, ale i pro optimální činnost svalů. Svůj podíl má i na srdeční činnosti, důležitý je pro činnost trávicích enzymů a podílí se i na dělení a specializaci buněk.

Lidské tělo si umí hladinu vápníku poměrně přesně regulovat. Proto by měly jakékoli odchylky být pomyslným alarmem, který vás přiměje váš zdravotní stav řešit s odborníkem.

Kolik vápníku potřebujete a kde ho získat

Vápník byste proto měli pravidelně správně doplňovat. Optimální denní dávka pro dospělou osobu činí přibližně 800 až 1000 mg denně. U dětí je to standardně méně, kolem 500 mg

V období růstu od cca 10 let se však naopak uvádí zvýšená potřeba až 1 200 mg. Vyšší přísun až o 500 mg oproti běžné dávce dospělého jedince by měly mít rovněž ženy v období těhotenství.

Co obsahuje vápník

Vaši přirozenou potřebu vápníku dokáže částečně pokrývat běžná strava. V čem je vápník? V jakých potravinách je nejvíce vápníku?

Dopřávat byste si měli hlavně mléčné výrobky, jako je v první řadě samotné mléko. Jeden hrnek mléka vám zajistí dokonce 300 mg vápníku. Vhodné jsou ale i jogurty nebo tvaroh.

Skvělým zdrojem vápníku jsou dále také mořské ryby (sardinky), ale i mák, sezamová semínka, chia semínka, mandle, kakaové boby, fazole, hrách, kapusta nebo brokolice. 

Z méně obvyklých potravin, které na našem jídelníčku vyloženě často nevídáme, byste si měli dopřávat zejména para ořechy či mořské řasy.

Jak probíhá vstřebávání vápníku

Ke vstřebání vápníku dochází ve střevech. Některé prameny však uvádějí, že tímto způsobem se vstřebá asi jen 20 až 40 % potřebné denní dávky. Některé látky, jako je kyselina šťavelová, vstřebávání vápníku dále zhoršují. 

Škodlivá je z tohoto pohledu i nadměrná konzumace sladkostí. Vstřebání a využitelnost vápníku může negativně ovlivnit i kofein a alkohol.

Navíc se hůře vstřebává jako samostatný. Doprovázen by proto měl být současným užíváním zinku a hořčíku, ale i vitamínu K a D.

Hypokalcemie, neboli nedostatek vápníku

Navzdory obecně dobrému stavu výživy, který už v zásadě zamezil tomu, aby u dětí docházelo k nesprávnému vývoji kostí z důvodu nedostatku vápníku, ohroženi být tzv. hypokalcemií stále můžete. To následně vede ke zvýšené lomivosti kostí neboli osteoporóze či k větší kazivosti zubů.

Golden Nature Aquamin: Váš zdroj vápníku

V takovém případě je nutné vápník správně doplnit pomocí doplňků stravy. Využít tak můžete doplněk Golden Nature Aquamin.

Tento preparát obsahuje unikátní čistě přírodní zdroj vápníku. Dále jej doplňuje o komplex dalších účinných látek nezbytných pro správnou funkčnost lidského organismu, jako je hořčík, zinek, měď a fosfor. Celkem je ve složení zahrnuto 70 různých prvků.

Příznivé účinky Golden Nature Aquamin

Převažující podíl, konkrétně 30 %, pak zde zastupuje právě vápník. Golden Nature Aquamin se tak podílí na udržení normálního stavu zubů a kostí, ale například i na fungujícím energetickém metabolismu. Všechny prvky jsou čistě přírodního původu, při výrobě byl využit tělu přirozený zdroj v podobě mořské řasy Lithothamnion calcareum.

Správné užívání Golden Nature Aquamin

Doplněk stravy má podobu kapslí, které stačí jednoduše užít v množství 1 až 3 tablety 1x denně. Při standardním dodržování doporučené denní dávky vám nehrozí předávkování. 

GOLDEN NATURE AQUAMIN

Je možné se předávkovat vápníkem?

Nadměrný přísun vápníku však možný je, a to z důvodu souběžného užívání různých doplňků stravy. K typickým symptomům předávkování vápníkem patří nevolnost, bolest hlavy, zvýšená bledost pacienta, slabost končetin, ale i poškození ledvin či poruchy vědomí.

Proto neužívejte více doplňků stravy s vápníkem najednou. Golden Nature Aquamin obsahuje 180 mg vápníku, což odpovídá 22,5 % RHP - Referenční hodnotě příjmu.