Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

Muira puama: Zelený amazonský poklad

Latinsky se tato rostlina jmenuje Ptychopetalum olacoides, český ekvivalent zní voňatec vejčitý. Nejspíše ji ale budete znát pod názvem muira puama. Co to je? Jaké má účinky? A jak se užívá?

Co je Muira puama

Co je muira puama

Angličtina jí poměrně výstižně říká i „potency wood“. Především marketing jí udělil i přezdívku „amazonská Viagra“.

Jde o tropický strom, který pochází z oblasti Amazonie. Adaptován je tedy na tropické klima s vysokou vzdušnou vlhkostí. Dorůstat může výšky až 5 m. Má drobné listy, které dosahují délky pouze 3 cm. Jsou krátké a široké, na spodní straně tmavě hnědé.

Kvete typickými bílými květy, které rostou v bohatých trsech a výrazně voní. Vůní připomínají jasmín. To dalo této dřevině i český název. Květy ovšem nejsou nejzajímavější částí této rostliny. Velké množství aktivních látek obsahuje především kůra a kořen.

Jaké účinky má muira puama

Právě amazonští domorodci v původní vlastní tohoto stromu jako první objevili pozoruhodné účinky dávno předtím, než si jich povšimla západní medicína.

Tamní muži tak především tuto rostlinu používali k probuzení své mužné síly. Původní obyvatelé Amazonie kůru a kořeny buď žvýkali, případně z nich vyráběli masti. Muira puama působí, jak později potvrdily novodobé výzkumy, jakožto přírodní afrodiziakum a nervový stimulant.

Kromě mužů mohou tuto rostlinu využívat také dámy. Muira puama jim pomůže v podpoře plodnosti a dokáže ulevit od „ženských“ obtíží souvisejících s menstruací i menopauzou.

Dáno je to podílem účinných látek. Zastoupeny jsou v této rostlině jednak mastné kyseliny, ale také estery mastných kyselin, terpeny a steroly. Rovněž byl přímo v této rostlině objeven i nový alkaloid, který po ní byl přímo pojmenován - muirapuamin.

Jak se muira puama užívá

Z hlediska užívání existuje řada možností. Na trhu se setkáte s čajem, práškovou formou, ale i tabletami.

Obecně lze říci, že užívání doplňků stravy v tabletách je ve srovnání s práškovou formou jednodušší. Úskalím prášku je i to, že někomu nemusí vyhovovat jeho chuť. U tablet tyto problémy odpadají, nemusíte nic míchat, stačí prostě zapít. 

Dále je potřeba rozlišit u přípravků, zda se jedná o tvrdou tabletu nebo o želatinovou tobolku. Ta je oproti tabletám „čistší“ podobou, neboť běžné tablety mohou obsahovat příměsi nutné ke zvýšení jejich trvanlivosti.

Obdobně jednoduchou formu užívání nabízí přípravek Golden Nature Muira Puama. Obsahuje plných 500 mg rostlinného extraktu. V tomto případě tak stačí užít pouze 1 tobolku 1x denně.

1337_muira-puama-golden-nature

Komu se muira puama k užívání nedoporučuje

V principu není užívání potravinových doplňků s obsahem rostliny muira puama nebezpečné. Přesto je samozřejmě důležité respektovat doporučenou denní dávku stanovenou výrobcem.

Ve výjimečných případech se coby nežádoucí účinky mohou projevit především hyperaktivita a nadměrná chuť k jídlu. Trpíte-li nízkým tlakem nebo obtížemi s kardiovaskulárním systémem, konzultujte podávání tohoto doplňku předem se svým ošetřujícím lékařem.